Тапети

Какви тапети да изберем?

1. Хартиени /двуслойни/ - съставени от 2 слоя хартия. Върху външният е напечатан цветовия дизайн, а вътрешния слой - служи за основа. При следваща смяна на тапетите горният слой се разлепва, а долният остава върху стената, като основа за новите тапети. Това е в сила само за т.нар. тапети "Дуплекс".


>> Хартиени с винилово (PVC) покритие - двуслойни с хартиена основа. Могат да се използват за влажни помещения, кухни.

В миналото са били известни два вида тапети - текстилни и хартиени с шарки.

В наше време имаме много голям избор и разнообразие на тапети с различна структура, десени и покритие. Нямaме претенции, че ще изчерпаме темата за различните видове, но ще се опитаме да опишем някои от основните им характеристики...

2. Винилови тапети - Съставени са от 2 слоя: основа - хартиена или флизелинова /нетъкан текстил/ и винилово (PVC) покритие. Двата слоя са много плътно слепени един за друг. Лицевата част на виниловите тапети може да има релеф или да бъде гладка. Тези тапети са са предпочитани, заради своята плътна структура, висока износоустойчивост и много добра светлоустойчивост.

3. Релефни (структурни) тапети - особеностите им са в това, че върху основата им се нанася цветна паста /фон/, а отгоре има друг слой. Релефната им повърхност се подчертава от осветлението и от останалите тонове в интериора на помещението, което създава интересни триизмерни ефекти. Тези тапети имат висока светлоустойчивост и се почистват лесно. При отстраняването им от стената се сваля горния им слой, а най-долният - остава върху стената и може да се използва като основа за поставяне на нови тапети.

4. Флизелинови тапети - хартиената им основа е заменена от флизелин /нетъкан текстил/

Има 2 вида:

>> Готови тапети на флизелинова основа

>> Такива, които след залепване могат да се боядисват

И двата вида са изключително лени за поставяне - лепилото се нанася само върху стената, без да се намазва тапета. Флизелиновия материал обезпечава стабилното залепване на оразмерените тапети и не е необходимо допълнително време на изчакване за попиване на лепилото. Тапетите на флизелинова основа могат да "скрият" малки неравности и дефекти по повърхността на стената. При необходимост от поставяне на нови тапети те се отстраняват от стената в сухо състояние - без да се мокрят.

5. Текстилни тапети за стени - на хартиена основа с покритие от текстил (жакардови нишки от финна прежда). Произвеждат се с различна ширина на полката - от 53 до 80 см. Текстилните тапети за стени имат топлоизолационни и шумопоглъщащи свойства, светлоустойчиви са и са произведени от екологични материали. Можем да ги отнесем към групата на негоримите материали. Някои от тях, съдържащи ленени влакна, притежават антибактериални свойства.

>> Копринени тапети - Създават блясък, лекота и финес. Имат средна устойчивост на слънце, екологични са и негорими. Лепилото се нанася върху стената.

6. Тапети от нетъкан текстил - произведени са от висококачествена целулоза, полиестер и текстилни влакна. Предимствата им са - устойчиви и лесни за поставяне.

7. Флок /flock/ тапети - с мъхесто покритие, подобно на кадифе. При залепване лепилото се нанася само на стената. Препоръчва се сухо почистване на този вид тапети.

Предимства - добра светлоустойчивост, негорими.

8. Натурални тапети - изработени от натурални природни и растителни материали. Те са екологични, с красиви и необичайни цветове и шарки. За тях се използва бамбук, папирус, коноп, тръстикова трева, естествени дървесни фурнири - без синтетични и вредни добавки. Почистват се лесно с прахосмукачка или влажна гъба. Тапетите от натурални материали внасят в интериора на дома част от природата и усещане за топлина, уют и комфорт.

Подходящи са за детската стая, спалня и интериори в еко, етно, японски или минималистичен стил.

>> Ленени тапети - с основа от нетъкан текстил, екологични, устийчиви на слънце и негорими. Лепилото се нанася върху стената.

9. Тапети "Рауфазер" - имат различни шарки /имитиращи мазилка/ и дебелина - тънки, средни и по-плътни.

След залепване могат да бъдат боядисвани многократно с латексови бои.

10. Фототапети и панорамни пана

11. Коркови тапети